Fredsloppsarrangörerna Bengt Frejd och Mikael Ekvall intervjuades av nätupplagan av tidningen Spring. Nedan ett utdrag där Bengt Frejd svarar på Springs BG Nilensjös frågor. Läs hela artikeln på http://springlfa.se/valgorenhetslopp-fredsloppet/

Berätta om Fredsloppet.

Vi startade i mitten på 80-talet, det var ett stort intresse för motionslopp och dessutom en fredsrörelse på temat en kärnvapenfri zon i Norden. Vi hade en aktiv motionssektion i klubben som deltog i olika lopp. De ville att vi skulle starta ett eget motionslopp och Proletären FF såg möjligheten att förena idrott med ett ställningstagande i en viktig fråga så det blev Fredsloppet och vi valde att förlägga arrangemanget i natursköna Slottsskogen.

Hur har utvecklingen varit?

1986 blev parollen – Bojkotta Sydafrika på grund av apartheidsystemet och fram till 1994 gick överskottet till ANC – Nelson Mandelas organisation – och på så sätt överförde vi över 500 000 kr till ANC. Fredsloppet växte under den här tiden till över 3000 deltagare. Genom ANC fick vi kontakt med olika organisationer och under några år på 90-talt arrangerade vi internationell Fredsloppskonferens i samband med Fredsloppet med deltagare från – 10 – 15 länder. Fredsloppet spreds till andra länder och genomförs fortfarande i vissa länder. Hela tiden har vi också stöttat det palestinska folkets rätt att själva bestämma över sin framtid och vid flera tillfällen har överskottet gått till olika palestinska humanitära organisationer. Vi erbjöd tidigt barn och ungdomar att delta i speciella klasser. Vid start och målgång har vi informationsaktiviteter och kulturella inslag både lokala och mer kända artister som Mickael Wiehe, Björn Alfzelius. Ett år var Pia Sundhage prisutdelare. Alla får medalj med en symbol som sammanfaller med vart överskottet går till. Proletären FF är sedan några år bjudit in organisationer att vara medarrangörer och fler och fler vill medverka för varje år. I miljonprogrammets förorter vänder vi oss till barn och ungdomar med Lilla Fredsloppet – satsa på förorten.

pia-med-flera-fredsloppet-2014

Några nyheter i år?

Förra året införde vi tidtagning på 10 km och i år erbjuder vi även det på 5 km. Vi har också gått med i Svenska Friidrottsförbundet och har som ambition att redan till nästa år uppfylla kraven för att få central sanktion och på så sätt bli ett alternativ även för tävlingslöpare. Vi vill bryta segregationen genom våra Lilla Fredslopp i förorter och dessa får delta gratis i Fredsloppet men det är inte helt enkelt att få dessa att ta sig in till Slottsskogen i centrala stan – därför skall vi arrangera speciella spårvagnsresor från Biskopsgården i år. Allt arbete sker ideellt och överskottet kommer i år att gå till Ship to Gazas båt som åter skall försöka bryta Israels blockad av Gaza, genom sin båt med enbart kvinnlig besättning.

Kontakta Fredsloppet

E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Fredsloppsledningen:
Bengt Frejd 0704-170772
Axel Lyckberg 0704-943293

Thursday the 15th. Joomla 2.5 Templates.