Fredsloppsinsamling till Frihetsteatern i Jenin

Vi är stolta att kunna presentera att årets Fredsloppsinsamling kommer gå till frihetsteatern i Jenin. Frihetsteatern i Jenin är belägen på västbanken i den palestinska staden Jenin. Frihetsteatern har en stor verksamhet som bland annat inkluderar en treårig teaterutbildning för ungdomar i Jenin och närliggande byar. I sina pjäser speglar ungdomarna bland annat egna erfarenheter från att växa upp under ockupation. Pjäserna blir ett sätt för både ungdomarna och åskådarna att bearbeta händelsern och en påminnelse om att livet under ockupationen inte är ett normalt liv. Frihetsteatern har också turnerat i såväl Palestina som i Europa och sprider på så vis berättelserna och kunskapen om palestiniernas situation under den israeliska ockupationen. Läs mer om deras verksamhet på deras hemisda (engelska) www.thefreedomtheatre.org eller besök den svenska vänföreningens Facebook-sida.

Genom att anmäla dig till Fredsloppet kommer du stödja frihetsteaterns genom anmälningsavgiften. Det går också bra att lämna ett frivilligt bidrag till Fredsloppsinsamlingen Plusgiro 947581-5.

Resistance-through-art-TFT-660x330

Om Fredsloppet i Göteborgs Posten

Göteborgs Posten uppmärksammade årets Fredslopp

Nummerlappen är på plats. Yaser Said, 9, som åkt specialchartrad spårvagn från Biskopsgården, är redo för Fredsloppet.

En bit intill står en grupp från Hammarkullen och tar på sig sina nummerlappar. Kring starten i Slottsskogen finns också barn från Gårdsten och Tynnered. Henrik Källén, ordförande i Proletären FF, berättar att man arrangerat Lilla Fredsloppet i några av Göteborgs förorter – och att alla som ställt upp där blir bjudna på startavgiften i det stora loppet.

En dryg timme tidigare svänger en chartrad spårvagn runt vändslingan vid Varmfrontgatan. En handfull ensamkommande killar kliver på tillsammans med några ledare från fotbollsklubben Cruz Azul, som är med och arrangerar Fredsloppet. Och så Yaser Said och hans storasyster.

– Jag gillar att springa. Jag spelar mycket fotboll, säger han.


Hela artikeln finns att läsa här

Fredsloppet uppmärksammat i tidningen Spring!

Fredsloppsarrangörerna Bengt Frejd och Mikael Ekvall intervjuades av nätupplagan av tidningen Spring. Nedan ett utdrag där Bengt Frejd svarar på Springs BG Nilensjös frågor. Läs hela artikeln på http://springlfa.se/valgorenhetslopp-fredsloppet/

Berätta om Fredsloppet.

Vi startade i mitten på 80-talet, det var ett stort intresse för motionslopp och dessutom en fredsrörelse på temat en kärnvapenfri zon i Norden. Vi hade en aktiv motionssektion i klubben som deltog i olika lopp. De ville att vi skulle starta ett eget motionslopp och Proletären FF såg möjligheten att förena idrott med ett ställningstagande i en viktig fråga så det blev Fredsloppet och vi valde att förlägga arrangemanget i natursköna Slottsskogen.

Hur har utvecklingen varit?

1986 blev parollen – Bojkotta Sydafrika på grund av apartheidsystemet och fram till 1994 gick överskottet till ANC – Nelson Mandelas organisation – och på så sätt överförde vi över 500 000 kr till ANC. Fredsloppet växte under den här tiden till över 3000 deltagare. Genom ANC fick vi kontakt med olika organisationer och under några år på 90-talt arrangerade vi internationell Fredsloppskonferens i samband med Fredsloppet med deltagare från – 10 – 15 länder. Fredsloppet spreds till andra länder och genomförs fortfarande i vissa länder. Hela tiden har vi också stöttat det palestinska folkets rätt att själva bestämma över sin framtid och vid flera tillfällen har överskottet gått till olika palestinska humanitära organisationer. Vi erbjöd tidigt barn och ungdomar att delta i speciella klasser. Vid start och målgång har vi informationsaktiviteter och kulturella inslag både lokala och mer kända artister som Mickael Wiehe, Björn Alfzelius. Ett år var Pia Sundhage prisutdelare. Alla får medalj med en symbol som sammanfaller med vart överskottet går till. Proletären FF är sedan några år bjudit in organisationer att vara medarrangörer och fler och fler vill medverka för varje år. I miljonprogrammets förorter vänder vi oss till barn och ungdomar med Lilla Fredsloppet – satsa på förorten.

pia-med-flera-fredsloppet-2014

Några nyheter i år?

Förra året införde vi tidtagning på 10 km och i år erbjuder vi även det på 5 km. Vi har också gått med i Svenska Friidrottsförbundet och har som ambition att redan till nästa år uppfylla kraven för att få central sanktion och på så sätt bli ett alternativ även för tävlingslöpare. Vi vill bryta segregationen genom våra Lilla Fredslopp i förorter och dessa får delta gratis i Fredsloppet men det är inte helt enkelt att få dessa att ta sig in till Slottsskogen i centrala stan – därför skall vi arrangera speciella spårvagnsresor från Biskopsgården i år. Allt arbete sker ideellt och överskottet kommer i år att gå till Ship to Gazas båt som åter skall försöka bryta Israels blockad av Gaza, genom sin båt med enbart kvinnlig besättning.

Tack för ett underbart Fredslopp 2016

Tack för ett underbart Fredslopp 2016!

Med 24 timmars distans till årets Fredslopp kan vi konstatera att det i det stora hela blev ett väldigt lyckat arrangemang. Totald var vi i år 962 anmälda på Fredsloppet, nästan 200 fler än förra året. Hand i hand med denna positiva trend har även Lilla Fredsloppet gått som i år cirka 1 400 barn sprang. Lilla Fredsloppet arrangerades på Biskopsgårdens dag, Tynneredsdagen, Mixgårdens solidaritetsvecka i Hammarkullen, Kommunistiska Partiets pionjärläger, Svartedalsskolan och Långmåsseskolan.

Ett stort tack till alla organisationer, funktionärer, ledare, personal, ambassadörer och deltagare som gjorde årets Fredslopp till en så fin tillställning!

 

Fredsloppets överskott går 2016 till Womens Boat to Gaza!

Det är med glädje och respekt vi följer Ert långvariga och viktiga solidaritetsarbete till stöd för Palestina genom Ship to Gaza. Ni har vårt fulla stöd när Ni nu förbereder Er för ett nytt försök att bryta Israel olagliga blockad av Gaza.

Ni fortsätter med Ert breda folkrörelsearbete runt om i landet för att öka kunskapen om Israels apartheidpolitik mot det palestinska folket och inte minst den olagliga blockaden av Gaza. Ni genomför Ert arbete på samma sätt som blev framgångsrikt och ledde till att apartheidsystemet i Sydafrika föll.

Fredsloppet växte fram i kampen mot apartheid i Sydafrika. Proletären FF har sedan mitten av 1970-talet arbetat för att idrottsrörelsen skall stödja Palestina genom att Bojkotta Israel. Därför har vi flera år i Fredsloppet lyft fram kamp mot Israels apartheidpolitik och stött det palestinska folket. Överskottet har gått till olika palestinska organisationer och 2010 stödde vi Ert första försök att bryta Israels blockad och överskottet gick till Er.

Idag när vi ser att kampen för att få kontroll av råvaror tvingar fram stora flyktingströmmar är kampen för fred viktigt. Ert arbete blir i praktisk handling en del i arbetet mot krigen och för möjligheten till mänskligt liv på rättvisa villkor.

Det är därför med glädje vi vill informera Er om att vi tillsammans med 19 stycken organisationer som är medarrangörer till årets Fredslopp beslutat att överskottet från årets Fredslopp skall gå till Ship to Gazas kvinnobåt. Fredsloppet genomförs lördagen 24 september i Slottsskogen i Göteborg, precis när Era båtar seglar.

Vi hoppas att detta skall bidra till att Ert solidaritets arbete blir framgångsrikt. Framförallt vill vi att Ert och liknande solidaritetsarbete runt om i Sverige och världen bidrar till:

  • Att det palestinska folket skall befrias från Israels olagliga ockupation
  • Att alla olagliga murar rivs
  • Att alla palestinska flyktingar skall få rätten att återvända till Palestina.

Kartor


karta10 km

- Bansträckning 5 km och 10 km (2 varv)

- Så reser du

Årets fredsloppsblad

Facebook

87891Följ Fredsloppet på Facebook!

 

Kontakta Fredsloppet

E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Bengt Frejd 0704-170772
Axel Lyckberg 0704-943293
Henrik Källén 0702-228771
Mikael Ekvall 0737-868097
Anders Gustafsson 0706-156055
Jon Wetteholm 0739-696323

Saturday the 24th. Joomla 2.5 Templates.